logga hostforsoket FF2013 250Hur vet trädet att det är höst?
Forskare vid Umeå Plant Science Centret har varit involverade i höstförsöket och Forskarfredag 2013. Stefan Jansson och hans kollegor jobbar nu för fullt med att analysera prover som elever och lärare sände till de under hösten.
Höstförsöket 2013 gick ut på att engagera barn och lärare i hela landet i en viktig fråga: "Hur vet trädet att det är höst"? Forskare vid SLU och Umeå universitet söker gener som styr höstfärgningen. Hur kan ett träd från norra Sverige veta att hösten kommer tidigare där så att dess höstfärger kommer tidigare än i ett träd i södra Sverige? Påverkas höstfärgningen av den pågående klimatförändringen? Ungefär 12.000 höstlövsrapporter och 4000 bilder laddades upp på projektets hemsida, och skolorna sände också in blad från aspar i sin närhet. Dessa blad analyseras nu vid UPSC.
Men vad händer på labbet? Hur går forskarna vidare på frågan? I början av februari fick Stefan Jansson besök av klass 6 från Castorskolan i Bjurholm. Eleverna visade honom sina projektarbeten och bilder och hälsade på växthuset. Stefan Jansson berättade för barnen och deras lärare om hur forskarna går vidare. Föreläsningen spelades in vid Umeå universitet och nedan kan du se filmen.
Mer om höstförsöket:

Vetenskap och Allmänhets information om försöket
Pressmeddelandet från Umeå Universitet